Odpowiednio dobrana, dobrej jakości zastawa stołowa i starannie zaplanowana aranżacja stołu to kwestia priorytetowa podczas organizacji rozmaitych przyjęć i uroczystości. Na wysokiej klasy kuchnię składa się bowiem nie tylko kunszt samego kucharza i troskliwie sporządzone menu, ale równie istotne są należyty serwis i unikalny klimat miejsca, który tworzą tak ludzie, jak i wystrój. Pierwszorzędną restaurację można rozpoznać zarówno po smaku, jak i trosce o – z pozoru niewiele znaczące – niuanse. Tymczasem ważnym szczegółem okazuje się rodzaj zastawy stołowej, w której serwowane są te pieczołowicie przygotowywane potrawy. Porcelana Chef & Sommelier, Porland Pure czy Serax Dé – wprawiony restaurator powinien bez trudu rozpoznawać te kolekcje. W tym artykule poświęciliśmy uwagę najpopularniejszym zastawom stołowym dostępnym na rynku gastronomicznym. Sprawdź!
Dlaczego warto wybierać dobrej jakości zastawy stołowe?
Zastawa stołowa to produkt, na który nierzadko trzeba przeznaczyć sporą część budżetu, o czym z pewnością wiedzą restauratorzy poważnie podchodzący do swoich biznesów. Warto jednak pamiętać, że jest to zakup na lata, ponieważ dobrej jakości zastawa z pewnością posłuży przez długi czas, dodając elegancji i pożądanego charakteru wielu rozmaitym uroczystościom (np. Chef & Sommelier porcelana). Poszczególne zastawy różnią się między sobą nie tylko designem, precyzją wykonania czy materiałem, ale również zastosowaniem i funkcjonalnością. Poniżej prezentujemy kilka najpopularniejszych typów zastawy stołowej.
Chef & Sommelier porcelana
Chef & Sommelier to uznana, francuska marka, która oferuje luksusowe kolekcje naczyń dedykowanych gastronomii. Zastawy stołowe sygnowane jej logo wyróżniają się jednak nie tylko wyszukanym, dopracowanym w najdrobniejszych szczegółach designem, ale również cechuje je duża wytrzymałość. Dzięki oferowanej trwałości świetnie sprawdza się w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, które każdego dnia obsługują dużą liczbę gości. Chef & Sommelier porcelana wyjątkowo dobrze odnajdzie się w restauracjach a’la carte, służąc jako efektowny dodatek do nowoczesnych wnętrz.
Porcelana Dé
To kolejna warta uwagi kolekcja, która znajduje swoje zastosowanie szczególnie jako zastawa do menu degustacyjnego, dając wiele możliwości aranżacji. Naczynia z tej linii to niebanalne połączenie stylu, elegancji i zadowalającej trwałości. Efektowne talerze i miski są dodatkowo ręcznie dekorowane, dzięki czemu są unikalne i wysoce kunsztowne – z pewnością uświetnią wygląd niejednego dania.
Porcelana Porland Pure
Porland Pure to kolekcja, do której wykonania użyto dużej zawartości tlenku glinu, co sprawia, że porcelana ta jest półprzezroczysta i bardzo wytrzymała. Trwałość materiału to coś, na czym z pewnością zależy każdemu restauratorowi – kolekcja Porland Pure udanie łączy wysoką wytrzymałość z niebanalnym designem.
Porcelana Churchill Stonecast Accents Blueberry
Jeśli szukasz nietuzinkowych propozycji i stawiasz na nowoczesne rozwiązania, doskonałym wyborem może okazać się zastawa stołowa od znanej w świecie gastronomicznym marki Churchill. Kolekcja ta to bowiem przyciągająca wzrok alternatywa dla klasycznej, jednokolorowej porcelany, dzięki której można z sukcesem przełamać wygląd każdego wnętrza. Jest to bez wątpienia świetna oprawa dla wyszukanych potraw.
Jak widać, możliwości jest naprawdę wiele. Wybierając odpowiednią zastawę stołową, warto jednak kierować się – obok jakości wykonania kolekcji – również jej dopasowaniem do menu i ogólnego klimatu restauracji. Jeśli chcesz stworzyć klasyczną, elegancką przestrzeń – postaw na zastawę Chef & Sommelier. Porcelana od marki Churchiil sprawdzi się natomiast doskonale, jeśli chcesz wprowadzić do swojej restauracji odrobinę koloru i szaleństwa, jednocześnie stawiając na wysoką jakość naczyń.